SKŁADNIKI:
- 1,2 kg ziemniaków (uniwersalnych),
- ukwaszona, homogenizowana śmietana 12% (400g),
- pomysł na - FRANCUSKĄ ZAPIEKANĄ ZUPĘ CEBULOWĄ (WINIARY),
- 150g startego żółtego sera,
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
WYKONANIE
Obrane, umyte jednakowej wielkości ziemniaki osuszam papierowym ręcznikiem.
Każdy ziemniak układam na desce i nacinam w tzw. talarki zachowując podstawę danego ziemniaka.
Jeżeli nie mamy wprawy w tak precyzyjnym nacinaniu - ułatwiamy pracę
wkładając każdy ziemniak na drewnianą łyżkę, następnie postępujemy jak
na desce.
Naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą oliwy z oliwek, układam nacięte ziemniaki po czym przechodzę do kolejnego zadania.
Do miseczki wlewam śmietanę, wsypuję zawartość saszetki, wrzucam starty ser na tarce o dużych oczkach i mieszam do połączenia produktów.
Tak przygotowaną zupę rozlewam po ziemniakach zakrywając starannie wierzch.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok 40 minut.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz