niedziela, 22 września 2013

TARTA Z MASĄ Z MALIBU

DO PRZYGOTOWANIA  MASY POTRZEBNE BĘDZIE:
- DOMOWE MALIBU
- WIÓRKI KOKOSOWE
ALE MOŻNA UŻYĆ MALIBU DOSTĘPNE W SPRZEDAŻY NATOMIAST WIÓRKI WYSTARCZY UPRAŻYĆ I MAMY PODOBNY EFEKT SMAKOWY.
PROSTY I SZYBKI PRZEPIS - IDEALNY NA DZIELNE POPOŁUDNIE W GRONIE RODZINNYM/PRZYJACIÓŁ;)
(Proporcje na formę o wym. 23cm)

CIASTO
- 1 żółtko,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 200g mąki pszennej.
Wszystkie składniki zagniatam, formuję w kule, wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Następnie przekładam do formy (w moim przypadku silikonowej). Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 - 20 minut do uzyskania jasnozłotej barwy. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.


MASA
- 2 galaretki o smaku OWOCE LEŚNE (sprawdzą się również o smaku cytrynowym),
- 150ml MALIBU (schłodzone),
- 500ml mleka,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- laska wanilii,
- opcjonalnie: 2 łyżki cukru,
- wiórki kokosowe z MALIBU lub 4 łyżki wiórek uprażonych.
Wsypujemy galaretki do naczynia, zalewamy schłodzonym MALIBU - odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy budyń. Do gotującego mleka wlewam skrobie, mąkę pszenną, wanilię, cukier kryształ (jeżeli dodaję) rozprowadzone w małej ilości zimnego mleka (1/2 szklanki wcześniej odlewam z wyżej podanej proporcji).
Ugotowany budyń odstawiam na bok i dodaję galaretki z MALIBU. Masę dokładnie ucieram, przekładam na wystudzone ciasto. Wstawiam do lodówki. Posypuję wierzch wiórkami. Porcjuję i podaję.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...