SKŁADNIKI:
- 400g grzybów,
- 80g kostki sojowej,
- 500ml bulionu grzybowego,
- 100g cebuli,
- 1 płaska łyżka masła,
- 3 łyżki słodkiej śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki,
- sól/pieprz/papryka do smaku,
- opcjonalnie: natka pietruszki.
WYKONANIE
Przygotowane, pokrojone w paski/plasterki grzyby podsmażam z cebulą przez kilka minut na maśle. Po puszczeniu soku zalewam bulionem grzybowym i trzymam na średnim ogniu jeszcze przez 4 minuty. Wrzucam kostki sojowe i pod przykryciem trzymam przez ok. 3 - 5 min. Do śmietany wsypuję mąkę - rozcieram do momentu zniknięcia grudek, następnie wlewam 3 łyżki wywaru - mieszam, po czym zawartość przelewam ponownie do garnka i podgrzewam nie doprowadzając do zagotowania.
Na samym końcu dodaję natkę pietruszki i jeżeli istnieje taka potrzeba doprawiam.
SMACZNEGO!
Pyszności:)
OdpowiedzUsuń