ŚWIETNY SOS DO NALEŚNIKÓW, BUDYNIU ZWŁASZCZA WANILIOWEGO, LODÓW, DAŃ Z RYŻU LUB MAKARONU NA SŁODKO, DO SERNIKA PODANEGO NA CIEPŁO ORAZ DO WSZELKICH DESERÓW.
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki zimnej wody,
- 4 łyżki niesolonego masła,
- 6 łyżek cukru trzcinowego,
- 1 łyżka cukru z wanilią i kardamonem,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 kg brzoskwiń (waga obejmuje owoce bez pestek).
WYKONANIE
W nie dużym rondelku roztapiam masło, wlewam wodę, mieszam po czym wsypuje cukier.
Co jakiś czas potrząsam rondelkiem. Gdy masa będzie wyraźnie gęstnieć, z
cukru wytworzy się karmel, wrzucam owoce (wcześniej umyte, obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone na mniejsze części), wsypuje cukier z wanilią i kardamonem oraz cynamon i gotuje na małym grzaniu, mieszając.
Gdy sos zacznie gęstnieć, wyłączam grzanie i podaję po przygotowaniu lub po przestygnięciu w zależności do czego zamierzam wykorzystać. Sos jest naprawdę bardzo smaczny;)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz