- ok.600g szynki wieprzowej,
- zioła prowansalskie,
- sól morska,
- pieprz kolorowy,
- tłuszcz (ja wybrałam masło),
- opcjonalnie: bulion mięsny (domowy lub z kostki).
Mięso umyte, osuszone kroję na plastry ok. 1 cm, nacieram sola, pieprzem, ziołami (po 1/3 łyżeczki na 1 stronę) wkładam do naczynia z przykrywką po czym odstawiam na minimum 30 minut do lodówki.
Następnie obsmażam z każdej strony przez kilka minut.
Przykrywam i dusze do pożądanej miękkości, w trakcie tego procesu można podlać niewielką ilością bulionu mięsnego.
Szybkie danie mięsne gotowe np.do frytek/łódeczek ziemniaczanych/talarków z ziemniaków lub np.do czosnkowego pieczywa.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz