sobota, 28 września 2013

PLASTRY SZYNKI W ZIOŁACH PROWANSALSKICH

SKŁADNIKI:
- ok.600g szynki wieprzowej,
- zioła prowansalskie,
- sól morska,
- pieprz kolorowy,
- tłuszcz (ja wybrałam masło),
- opcjonalnie: bulion mięsny (domowy lub z kostki).

Mięso umyte, osuszone kroję na plastry ok. 1 cm, nacieram sola, pieprzem, ziołami (po 1/3 łyżeczki na 1 stronę) wkładam do naczynia z przykrywką po czym odstawiam na minimum 30 minut do lodówki.
Następnie obsmażam z każdej strony przez kilka minut.
Przykrywam i dusze do pożądanej miękkości, w trakcie tego procesu można podlać niewielką ilością bulionu mięsnego.
Szybkie danie mięsne gotowe np.do frytek/łódeczek ziemniaczanych/talarków z ziemniaków lub np.do czosnkowego pieczywa.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...