(Proporcje na prostokątną formę o wym. 10 x 23 cm)
SKŁADNIKI:
- 100g płatków kukurydzianych (czasem podmieniam na płatki owsiane),
- 70g wiórków kokosowych,
- 30g suchego maku,
- BAKALIE: suszona śliwka, rodzynki, orzechy laskowe - 60g(może być morela, suszona żurawina, drobno posiekane migdały, skórka pomarańczowa/cytrynowa(nie za dużo tej skórki) - ja za każdym razem podmieniam),
- ok. 5 - 6 łyżek stołowych naturalnego miodu (mój był gęsty, być może płynnego wystarczy mniej,nigdy z płynnym miodem nie próbowałam),
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią z kardamonem,
- 1 czubata łyżka db masła.
WYKONANIE
W rondelku do stopionego masła i rozpuszczonego miodu wsypuję wiórki kokosowe i trzymam do momentu wydobycia przyjemnego aromatu po czym wsypuję mak - chwilę mieszam. Następnie dodaję bakalie i płatki kukurydziane lub płatki owsiane w zależności na co mam ochotę oraz cukier z wanilią i kardamonem.
Całą masę bardzo dokładnie mieszam, przekładam do przygotowanej foremki/blaszki pamiętając, że masa musi być bardzo mocno dociśnięta, inaczej będzie podczas krojenia kruszyć się i nie uzyskamy ładnych kwadracików. Odstawiam w chłodne miejsce na minimum 60 minut, po czym wyciągam z formy i kroję w małe kwadraty.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz