SKŁADNIKI:
- 300ml spirytusu,
- 100ml przegotowanej ostudzonej wody,
- 150g wiórków kokosowych,
- 300ml mleka kokosowego (standardowa puszka),
- 520ml mleka skondensowanego, słodkiego (standardowa puszka),
- rozkruszone kostki lodu (ilość wg uznania),
- słomki;)
WYKONANIE
Do słoja wsypuję odmierzoną ilość wiórek kokosowych i zalewam przegotowaną (zimną) wodą oraz spirytusem. Odstawiam na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce.
Po tym czasie przez gazę (odradzam sito w tym przypadku) wyciskam z wiórek płyn.
Następnie do dużego naczynia wlewam kokosowe i zagęszczone mleko, wlewam także alkohol i miksuję.
Przelewam do wyparzonych wcześniej butelek (rozlewam do małych - 300ml), wstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki po czym podaję z rozkruszonymi kostkami lodu i słomką.
WIÓREK KOKOSOWYCH NIE WYRZUCAMY!
PRZEPIS NA CIASTO MALIBU
(Proporcje na formę 23x35 cm)
SKŁADNIKI:
- 6 jajek,
- 270g cukru,
- 120g mąki pszennej,
- 120g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka oddzielam od białek i ubijam mikserem (w
taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się
powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję
cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka.
Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych
obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam
do przygotowanej formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na 30
- 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem.
Wystudzony biszkopt kroję na 2 części.
PŁYTA BEZOWO - KOKOSOWA
- 4 białka,
- 100g brązowego cukru,
- ok.150g wiórek kokosowych (z domowego MALIBU - przepis niżej).
Ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dosypuje cukier i miksuję tak
długo aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie wsypuję wiórki -
mieszam do połączenia składników. Masę wykładam na blachę, wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180° C z termoobiegiem na ok. 20 minut. Płytę pozostawiam do wystygnięcia.
KREM Z MALIBU
- 200ml MALIBU,
- 100ml gorącego mleka,
- 100g cukru,
- 18g cukru waniliowego,
- 100g kaszy manny,
- ok.170g wiórków kokosowych (z domowego MALIBU - przepis niżej),
- 200g niesolonego masła.
Do miski wsypuję kaszę, wiórki, cukier, cukier waniliowy - zalewam
MALIBU i gorącym mlekiem. Odstawiam na 10 godzin do lodówki lub w inne
chłodne miejsce. Po upłynięciu tego czasu ucieram miękkie masło po czym
stopniowo dodaję masę. Miksuję na jednolitą konsystencję.
WIERZCH
- 200ml śmietanki 30%,
- 100g białej czekolady,
- 1 stołowa łyżka żelatyny + 40ml gorącej wody.
Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie - odstawiam. Śmietankę przelewam
do rondelka, wrzucam połamaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Nie
zagotowuję, gdy płyn będzie przestudzony wlewam żelatynę. Mieszam i
odstawiam do stężenia.
BUDOWA MALIBU
1. BISZKOPT (1 CZĘŚĆ)
2. 1/2 KREMU Z MALIBU
3. PŁYTA BEZOWO - KOKOSOWA
4. POZOSTAŁA CZĘŚĆ KREMU Z MALIBU
5. BISZKOPT (2 CZĘŚĆ)
6. WARSTWA ŚMIETANOWO - CZEKOLADOWA.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Ciekawy przepis. Teraz mogę powiedzieć "cin, cin" :) i oczywiście czekam na cisto
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
OdpowiedzUsuńPrzepis z ciastem wrzucę najpóżniej w środę i już teraz zachęcam do wypróbowania;)
Pozdrawiam - A.P.D.S!