(Proporcje dla 2 - 4 osób)
SKŁADNIKI:
- 300g filetu z kurczaka + 1 łyżka oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN + 1 łyżka przyprawy GYROS,
- 200g dyni (obranej, pozbawionej pestek),
- ok. 80g cebuli,
- 40ml półsłodkiego wina,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 łyżeczka świeżej mięty,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej.
WYKONANIE
Pozbawione błonek, chrząstek mięso kroję w kostkę - mieszam z oliwą i GYROSEM. Odstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki.
Dynie kroję również w kostkę adekwatną do wielkości kurczaka. To samo czynię z cebulą (kroje w mniejszą kosteczkę), wrzucam na rozgrzaną patelnię i trzymam do zeszklenia się, następnie wrzucam mięso i podsmażam do ścięcia po czym dokładam dynię i całość dusze do momentu aż dynia stanie się miękka (ma stawiać opór pod zębami). W następnej kolejności dodaję lubczyk, miętę, wlewam wino, doprawiam kurkumą i solą. Dokładnie mieszam, duszę pod przykryciem 2 minuty. Sprawdzam smak i jeżeli mi odpowiada - podaję.
Danie jest sycące więc może służyć w wersji solo.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz