CIASTO, KTÓRE W SMAKU PRZYPOMINA "FRANCUSKIE" MOŻNA PRZYGOTOWAĆ W DWÓCH WARIANTACH SŁODKIM/WYTRAWNYM I NIEZALEŻNIE Z CZYM PODANE ZAWSZE ZACHWYCI DEGUSTATORÓW;-)
ZAPRASZAM DO WYPRÓBOWANIA W FORMIE MINI CIASTECZEK FINALNIE POSMAROWANYCH JAJKIEM I POSYPANYCH BRĄZOWYM CUKREM ORAZ DO MINI KANAPECZEK Z PASTĄ SEROWĄ Z ŁOSOSIEM, BAZYLIĄ I SZCZYPTĄ CHILI (szukaj pod taką nazwą).
SKŁADNIKI:
- 250g białego sera (db jakości),
- 250g mąki,
- 80g masła (pokrojone w kosteczkę),
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej.
- opcjonalnie: UWAGA! jeżeli planuję wypiek w słodkiej wersji to dodatkowo wsypuję do wyżej wymienionych produktów 80g cukru pudru, jeżeli planuję wykorzystać ciasto w postaci wytrawnej - cukier pomijam.
NIŻEJ ZDJĘCIE - CIASTKA SEROWE;)
WYKONANIE
Z podanych składników na stolnicy zagniatam ciasto i formuję w kulę. Następnie rozwałkowuję i wycinam w zależności co chcę uzyskać. To mogą być ciasteczka, rogaliki, paski, które mogą posłużyć do przygotowania kanapeczek na imprezę, zapiekanki, także jako spód do nadzienia słodkiego/wytrawnego.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
takie ciasto jest super na rogaliki! na przykład z budyniem :)
OdpowiedzUsuń