DO TEGO PRZEPISU MOŻNA DODAĆ WINO. OBA WARIANTY SA BARDZO SMACZNE.
PRZYZNAM SIĘ, ŻE GDY PODCHODZĘ DO PRZYGOTOWANIA TEJŻE KONFITURY TO
DECYDUJĘ SIĘ Z WINEM JAK I BEZ WINA, ZWIĘKSZAM TYLKO PROPORCJE I DZIELĘ NA PÓŁ.
GORĄCO ZACHĘCAM DO WYKORZYSTANIA PRZEPISU;-))
SKŁADNIKI:
- 500g dyni (po obraniu, pozbawieniu pestek),
- 500g jabłek (po obraniu, pozbawieniu gniazd nasiennych),
- 100g cukru,
- 1/3 szkl.wody poj. 250ml),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 2 rozkruszone goździki,
- opcjonalnie: 80ml półsłodkiego wina np.MOGEN DAVID (marka nie ma znaczenia, nie musi być z "górnej półki").
WYKONANIE
Do rondla lub do innego garnka wlewam wodę, wrzucam pokrojoną w kostkę dynię i jabłka. Trzymam na nie za dużym ogniu przez ok. 10 minut, wsypuję odmierzoną ilość cukru, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową. Dokładnie mieszam i kontynuuję smażenie, jeżeli zaistnieje potrzeba to dolewam jeszcze wody - ona i tak odparuje. Gdy dynia i jabłka rozpłyną się na tzw. papkę a konfitura zdecydowanie zgęstnieje wlewam wino. Mieszam i trzymam jeszcze przez ok. 2 minuty. Do wyparzonych słoiczków nakładam konfiturę, zakręcam i odstawiam do góry dnem do zaciągnięcia na ok. 15 minut, po czym zimne ustawiam na półce w spiżarni.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
wygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuń