SKŁADNIKI:
- 2 żółtka z dużych jajek,
- ok. 100 - 120ml oleju,
- 2 łyżki stołowe musztardy,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
WYKONANIE
Wszystkie surowce umieszczam w wielofunkcyjnym robocie kuchennym tzn. wbijam żółtka, dodaję musztardę, sól, pieprz, wlewam ocet oraz ok. 10ml oleju (na początek). Zamykam szczelnie robot i uruchamiam. Po minucie pracy dolewam stopniowo strużkiem pozostałą ilość oleju (ma to znaczenie, żeby majonez nie zważył się), masa majonezu po wykorzystaniu oleju powinna mieć gęstą konsystencję i dzięki takiej konsystencji nie musimy majonezu wykorzystywać bezpośrednio po przygotowaniu tylko spokojnie można przechowywac przez dłuższy czas w słoiczku w lodówce.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
domowy majonez - najlepszy smak i pewność z czego jest zrobiony :)
OdpowiedzUsuńWiem, że już raz brałaś udział i nawet wygrałaś ale to chyba nie przeszkadza by ponownie spróbować - Zapraszam do udziału w konkursie : http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html