sobota, 28 września 2013

ZUPA ZIEMNIACZANA Z POREM I ZASMAŻKĄ

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 1000g ziemniaków,
- 1 duży por,
- 80g marchwi,
- 50g pietruszki (korzeń),
- 50g selera (korzeń),
- 50g cebuli,
- 30g masła,
- 30g mąki,
- 3 - 4 stołowe łyżki śmietany słodkiej 18% LUB 12%,
- 2 litry wody,
- ok.4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku.
DODATKOWO
- bagietka z masłem czosnkowym (świetna francuska;))


WYKONANIE
Obrane, umyte warzywa kroję w cienkie talarki, ziemniaki w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dzielę na 2 równe części. Ziemniaki odkładam na bok, wrócę do nich gdy będą mi potrzebne.
1/2 warzywnych składników zalewam wodą i gotuję do miękkości. Na dużej patelni, na oliwie przesmażam drugą połowę warzywnych składników uważając żeby ich nie przypalić po czym wrzucam zawartość patelni do garnka z gotującymi się warzywami (chodzi o to, żeby warzywa w garnku jak i te z patelni miały podobną strukturę). Następnie wrzucam na patelnie ziemniaki i powtarzam czynność - przesmażam.
Dodaję do pozostałych warzyw w garnku i gotuję ok. 8 minut (czas gotowania od momentu wrzucenia ziemniaków zależy zdecydowanie od ich odmiany). Kolejnym etapem prowadzącym do finału zupy jest przygotowanie zasmażki. Na patelni topię masło, wsypuję mąkę - mieszam. Wlewam nie dużą ilość gorącego wywaru z zupy i mieszam do połączenia składników.
Zawartość przelewam do zupy, doprawiam dodatkami smakowym i zabielam zahartowaną śmietaną (do pojemniczka nalewam odrobinę wywaru, dodaję śmietanę).
Sprawdzam smak, jeżeli mi odpowiada - podaję;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...