GRECKA SAŁATKA PODANA W SPOSÓB WARSTWOWY DOKŁADNIE TAK JAK UWIELBIA MOJA CÓRKA.. U NAS SAŁATKA PRZYJĘŁA SIĘ Z SOSEM WINEGRET - ŚWIETNIE SIĘ KOMPONUJE.
SKŁADNIKI:
- papryka żółta (ok. 100g),
- duży pomidor (ok. 200g),
- 1/2 wężowego ogórka (ok. 100g),
- 1/2 czerwonej cebuli (ok. 40g),
- ciemne/zielone oliwki (ok. 7 sztuk),
- 100g fety,
- 4 stołowe łyżki sosu winegret (przepis niżej).
WYKONANIE
Na talerzu układam pomidory pokrojone w półplasterki, następnie ogórek w talarki, cebulę w cienkie pióra, paprykę w długie paski, ser fetę kroję w długie paski (z uwagi na sprawniejsze nałożenie przez małego synka, kt. fetę uwielbia) ale można położyć cały plaster (o wadze 100g) lub podać pokrojoną w kosteczkę (czego w Grecji się nie czyni). Na serze układam oliwki. Polewam sosem winegret.
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 1/2 cebuli (ok. 40g),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie),
- 100ml oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN,
- 40ml octu winnego,
- ok. 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
WYKONANIE
Cebulę i czosnek wrzucam do pojemnika blendera lub do robota
wielofunkcyjnego - miksuję. W czasie pracy urządzenia wlewam sok z
limonki, ocet winny i stopniowo oliwę z oliwek, na końcu dodaję miód,
zioła, doprawiam solą i pieprzem. Przelewam do odpowiedniego
pojemniczka, wstawiam do lodówki przynajmniej na 30 minut przed
podaniem.
Sos przygotowuję z myślą o przygotowaniu sałatki warzywnej, warzywno - mięsnej, ogólnie do dań warzywnych.
Czasami zmieniam sposób przygotowania, gdy pozwala mi czas to wszystkie
produkty umieszczam w słoiku, zakręcam i potrząsam dość energicznie
aczkolwiek wtedy nie dodaję cebuli a czosnek przeciskam przez praskę.
Każdy wariant przygotowania uważam za odpowiedni;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz