CIASTO, KTÓRE W SMAKU PRZYPOMINA "FRANCUSKIE" MOŻNA PRZYGOTOWAĆ W DWÓCH
WARIANTACH SŁODKIM/WYTRAWNYM I NIEZALEŻNIE Z CZYM PODANE ZAWSZE
ZACHWYCI DEGUSTATORÓW;-)
ZAPRASZAM DO WYPRÓBOWANIA W FORMIE MINI CIASTECZEK FINALNIE
POSMAROWANYCH JAJKIEM I POSYPANYCH BRĄZOWYM CUKREM ORAZ DO MINI
KANAPECZEK Z PASTĄ SEROWĄ Z ŁOSOSIEM, BAZYLIĄ I SZCZYPTĄ CHILI.
(Proporcje na ok. 50 sztuk)
CIASTO
- 250g białego sera (db jakości),
- 250g mąki,
- 80g masła (pokrojone w kosteczkę),
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej.
Z podanych składników na stolnicy zagniatam ciasto i formuję w kulę.
Następnie rozwałkowuję i wycinam paski 10x5cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C i piekę na jasnozłoty kolor. Wyciągam na kratkę i pozostawiam do wystygnięcia.
FARSZ
- 200g łososia norweskiego (wędzony),
- 300g serka - MÓJ ULUBIONY WIELUŃ,
- 10/12 liści bazylii lub 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1/3 łyżeczki chili w proszku.
Ser przekładam do miseczki, dodaję bazylię oraz chili - mieszam. Na końcu wrzucam pokrojonego łososia w kosteczkę - delikatnie mieszam i nakładam po czubatej łyżeczce. Kanapeczki gotowe.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
fajny pomysł na przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis na kanapeczki :)
OdpowiedzUsuń