wtorek, 17 września 2013

CZEKOLADOWA PAVLOVA Z BITĄ ŚMIETANĄ POLANA SOSEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI:
- 6 białek (z dużych jajek),
- 30g skrobi ziemniaczanej,
- 30g kakao (ciemne),
- 260g cukru,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 stołowa łyżka cukru z wanilią i kardamonem.
DODATKOWO
- 500g śmietanki 30%,
- opcjonalnie: cukier (nie dodawałam do śmietany),
- sos czekoladowy (przepis niżej - wykorzystałam 1/2 przygotowanego sosu;)),
- 1 dojrzała brzoskwinia do dekoracji.

WYKONANIE
Białka ubijam na sztywną pianę i stopniowo w trakcie pracy mikserem wsypuję po 2 łyżki  cukru. Czas, który poświęciłam ubijaniu i dokładnemu roztarciu cukru wyniósł 15 minut. Po tym czasie wsypuję skrobię ziemniaczaną wymieszaną z kakao i cukrem z wanilią i kardamonem. Wlewam ocet winny. Ubijam przez 2 minuty do dokładnego połączenia produktów. Uzyskując lśniącą i bardzo sztywną pianę, następnie wykładam na papier do pieczenia w postaci koła (wycięłam wcześniej o średnicy 20cm ale do takiej proporcji produktów może być też o średnicy 24cm tyle tylko, że będzie beza bardziej niska niż wysoka). Formuję kilkoma ruchami kształt torcika po czym wstawiam blachę z bezą do nagrzanego piekarnika do 170° C na 20 minut, następnie zmniejszam grzanie do 150° C i suszę przez ok. 2 godziny. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i daję 10 minut na wystygnięcie po czym ściągam tort bezowy na odpowiedni talerz.
Następnie ubijam śmietanę (porządnie schłodzoną). Wykładam na moją pavlovę, polewam sosem czekoladowym, układam pokrojoną brzoskwinię.

SOS CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:
- 100g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 100ml śmietanki 30%,
- 80g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (KAMIS).

WYKONANIE
 Do rondelka wlewam mleko, wsypuję kakao, cukier kryształ, cukier z wanilią i kardamonem oraz wrzucam połamaną czekoladę. Na bardzo małym grzaniu podane produkty rozpuszczam - nie zagotowuję.
Cały czas mieszam, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmuję z ognia i wlewam śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszam, wstawiam ponownie i na małym grzaniu ciągle mieszając trzymam aż sos zacznie gęstnieć.
Sos podaję w formie polewy do ciast, do wszelkich deserów typu: lody, budyń, naleśniki z owocami itd.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...