wtorek, 31 grudnia 2013

BABKA SYLWESTROWA Z ŻURAWINĄ

(Proporcje na keksówkę o wym. 12x24cm)

SKŁADNIKI:
- 250g masła (temp. pokojowa),
- 100g cukru pudru,
- 230g mąki pszennej,
- 100g suszonej żurawiny,
- 4 duże jajka,
- 50ml szampana,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego.

WYKONANIE
Masło ucieram z cukrem pudrem na puch.
Wbijam kolejno po jajku.
Stopniowo wsypuje mąkę z proszkiem i solą.
Cały czas kontynuuje ucieranie mikserem.
Wlewam aromat, następnie szampana.
Od momentu wlania tego płynu bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia składników, wrzucam żurawinę.
Masę przekładam do foremki.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok. 45 - 50 minut, do suchego patyczka.
Polewam sosem czekoladowym lub pozostawiam w jej pierwotnym po upieczeniu stanie.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...