SKŁADNIKI:
- 250g kiszonej kapusty,
- 30g suszonych grzybów - u mnie prawdziwki,
- 50g cebuli (1 mała),
- 1 płaska łyżeczka masła,
- 2 ziela angielskie,
- 3 ziarenka czarnego pieprzu,
- 1 mały liść laurowy,
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku ( u mnie 1/4 łyżeczki pieprzu).
WYKONANIE
Suszone grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc po czym w tej wodzie, w której się moczyły gotuję.
Miękkie grzyby wyciągam i kroję w paseczki, a do wody wrzucam opłukaną i pokrojoną na mniejsze nitki kapustę i gotuję z liściem, zielem, pieprzem (wody tyle, żeby kapusta była zanurzona, jeżeli jest zbyt mało - dolewam).
Gotuję do odparowania wody i pożądanej miękkości kapusty.
Wyciągam przyprawy.
Grzyby łączę z kapustą, zeszkloną na maśle cebulką i doprawiam pieprzem, ewentualnie solą.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz