SKŁADNIKI:
- domowy makaron jajeczny (przepis niżej - UWAGA! proporcje, które niżej podaję na makaron do wykorzystuję tylko 1/3 proporcji do makiełek, resztę makaronu przeznaczam do owocowej zupy).
- filiżanka maku (poj. 250ml),
- 140ml płynnego, dobrego miodu,
- 3 płaskie łyżki masła,
- 200g bakalii typu: rodzynki/orzechy/migdały/skórka pomarańczowa/żurawina),
- opcjonalnie 1/2 buteleczki aromatu migdałowego (zawsze dodaję).
WYKONANIE
Zaczynam wcześniej od przygotowania makaronu.
Mak sparzam, gotuję.
Mielę przez maszynkę.
Do maku dodaję płynny miód, rozpuszczone lecz przestygnięte masło.
Dokładam z grubsza pokrojone bakalie (nie posiekane), aromat migdałowy.
Wszystko starannie mieszam i łączę z ugotowanym makaronem.
Przekładam do miski.
Gotowe.
DOMOWY MAKARON (JAJECZNY)
SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 1/2 łyżeczki soli (morskiej).
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ręcznie ciasto lub wspomagamy się
robotem wielofunkcyjnym (jeżeli zależy nam na czasie). Formuję w tzw.
cygaro i dzielę na 2 części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy
rozwałkowuję jedną część ciasta bardzo cieniutko, kroję w paski,
następnie cienkie niteczki i to samo czynię z drugą częścią ciasta
(warto mieć ostry nóż i wyostrzoną czujność - palce;)). Jeżeli zależy mi
na dłuższych nitkach to rozwałkowany płat ciasta zwijam w rulon i
przystępuję do krojenia. Tak przygotowany makaron wykorzystuję do
bieżącego użytku i gotuję w osolonej wodzie lub podsypuję mąką i
rozkładam na papierze do wysuszenia. U mnie makaron jajeczny najdłużej
przeleżał 7 dni. Makaron jajeczny wykorzystuję do wszelkiego rodzaju
zup: rosół z kury/rosół królewski/zupa pomidorowa/zupy warzywne/zupy
owocowe, jako dodatek do mięsa, warzyw itd. Dla wzbogacenia smaku można
dodać ulubionych ziół, można makaron także zabarwić np. kurkumą.
Możliwości jest mnóstwo;)
SMACZNEGO!
wtorek, 24 grudnia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz