SKŁADNIKI:
- 1 karp (1,2kg),
- 1/2kg włoszczyzny (marchew/pietruszka/seler/por),
- 2 cebule,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- 1 duży liść laurowy,
- pieprz/sól/cukier do smaku,
- 2 - 3 łyżki mąki,
- kubeczek śmietany 18%,
- łazanki.
WYKONANIE
Umytego karpia kroję na dzwonka.
Warzywa oczyszczone, umyte kroję na mniejsze części (tak jak do rosołu).
To samo cebulę, obieram, przekrawam na pół.
Wszystkie warzywa umieszczam w odpowiednio dużym garnku wraz z zielem i liściem.
Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia po czym gotuję ok. 25 minut.
Dodaję karpia i gotuję przez kolejne 25 minut.
Gotowy wywar przecedzam, ponownie doprowadzam do zagotowania.
Śmietanę rozprowadzam z mąką i małą ilością wywaru w celu zahartowania.
Zawartość przelewam do garnka, podgrzewam.
Doprawiam do smaku - solą/pieprzem/cukrem,
Podaję z łazankami.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz