SKŁADNIKI:
- 200g fasoli (średni "jaś"),
- 400g kapusty kwaszonej,
- 100g cebuli (1 średnia),
- 1 liść laurowy,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 4 ziarenka czarnego pieprzu,
- 1 solidna łyżeczka masła,
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku (ja co roku dodaję tylko 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu).
WYKONANIE
Fasolę zalewam zimną wodą i moczę przez całą noc, następnie gotuję do pożądanej miękkości.
Ugotowaną fasolę odkładam w misce na bok a w wodzie, w której się gotowała gotuję opłukaną, z grubsza pokrojoną kapustę z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem (jeżeli wody jest zbyt mało po ugotowaniu fasoli dolewam, ale tylko tyle żeby kapusta się w niej zanurzyła).
Gotuję tak długo, aż woda odparuje a kapusta będzie dostatecznie dobra.
Wyciągam przyprawy.
Fasolę lekko ugniatam z pomocą ugniataka, ewentualnie widelca.
Łączę z kapustą i zeszkloną na maśle cebulą.
Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz