SĄ DZIECI.
ZBLIŻAJĄ SIĘ ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA.
CO W ZWIĄZKU Z TYM?...
ANO...U MNIE PEŁNE PUSZKI PIERNIKÓW I RÓŻNYCH CIASTEK
OTO JEDEN Z PRZEPISÓW...
(Proporcje na ok. 30 sztuk - po złożeniu)
SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 150g masła temp. pokojowa,
- 60g cukru pudru,
- 2 żółtka (z wiejskich jajek),
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
DODATKOWO
- 150g dżemu agrestowego, wysokosłodzonego np. z firmy GIL,
- 100g mlecznej czekolady (jeżeli dzieci lubią lepsza gorzka;))
WYKONANIE
Wszystkie produkty na ciasto wędrują na stolnicę i zagniatamy formując kulę.
Kulę dzielimy na dwie części i z każdej toczymy krótki ale gruby wałek (ważne -wałki muszą być jednakowej grubości, ciasteczka będą składane).
Ostrym nożem kroimy talarki.
Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem./matą.
Blachę z zawartością wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 20 - 25 minut (do zezłocenia się).
Wykładamy na kratkę do przestygnięcia.
Dobieramy wielkościowo ciasteczka parami, nakładamy dżem, składamy.
Polewamy roztopioną czekoladą wg uznania (ja połowę powierzchni - tak lubimy;))
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Fajne ciasteczka !
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń