wtorek, 31 grudnia 2013

TORT SACHERA Z MORELAMI

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI:
- 200g mąki tortowej,
- 100g kakao (np. DECO MORRENO),
- 200g cukru pudru,
- 200g masła (temp. pokojowa),
- 16g cukru waniliowego,
- 7 dużych jajek,
- 2 łyżki śmietany kwaśnej,
- 1 solidna łyżeczka proszku do pieczenia.
DODATKOWO
- słoiczek dżemu morelowego,
- 100g suszonych moreli moczonych przez noc w rumie.
POLEWA
- 200g trufli - cukierków,
- 4 łyżki śmietany 18%.

WYKONANIE
Masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch.
Wbijam po żółtku i kontynuuję ucieranie.
Dokładam ubitą pianę z białek.
Łącze wszystkie składniki na jednolita masę.
Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem.
Na końcu dodaję śmietanę.
Gotową masę przekładam do formy wyłożonej papierem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 45 minut, do suchego patyka.
Zimne ciasto przekrawam na 3 części.
Każdy krążek smaruję dżemem morelowym, i na każdym posmarowanym krążku rozkładam odsączone, pokrojone w paseczki morele.
Wierzch polewam przestudzoną, gęstniejącą polewą truflową (podgrzewam śmietanę, rozpuszczam w niej cukierki).
Wstawiam do lodówki do schłodzenia, porcjuję  podaję;)

SMACZNEGO!


1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...