SKŁADNIKI:
- 300g czerwonych buraków,
- 300g ziemniaków,
- 300g solonych śledzi,
- 1 winne jabłko,
- 2 kiszone ogórki,
- 1 plaster cebuli,
- 1 łyżka suszonej pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
opcjonalnie sól - ilość podyktowana czasem moczenia śledzi.
WYKONANIE
Ugotowane, obrane buraki ścieram na tarce o dużych oczkach natomiast ziemniaki i cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę.
Obrane jabłko i ogórki także ścieram na tarce.
Wymoczone śledzie kroję w cienkie paseczki.
Wszystkie produkty umieszczam w misce.
W pojemniczku łączę majonez ze śmietaną i sokiem z cytryny.
Przekładam do zawartości miski, wsypuję suszoną pietruszkę.
Doprawiam dodatkami smakowymi typu sól/pieprz.
Mieszam do połączenia, podaję schłodzoną.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz