(Proporcje na formę o średnicy 24cm)
SKŁADNIKI:
- 300g maki pszennej,
- 200g cukru pudru,
- 150g masła,
- 80ml oleju,
- 50g kakao,
- 15g cukru waniliowego,
- 100ml kwaśnej śmietany 12%,
- 4 jajka,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM
- 250g kwaśnej śmietany,
- 200g masła,
- 50g cukru pudru.
DODATKOWO
- 100g gorzkiej czekolady,
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
WYKONANIE
Masło ucieram z olejem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Cały czas ucierając dodaję po jednym żółtku.
Następnie wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem, sodą.
Wlewam śmietanę, dodaję ubite białka na sztywną pianę - delikatnie mieszam.
Masę wykładam do przygotowanej tortownicy.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C bez termoobiegu na ok. 30 minut.
Po wystygnięciu ciasto przekrawam na dwa krążki.
Przygotowuję krem.
Do utartego masła z cukrem pudrem stopniowo dokładam śmietanę.
Masę wykładam na jeden krążek, drugim przykrywam.
Gotowe ciasto polewam roztopioną czekoladą,
Posypuje skórką pomarańczową.
SMACZNEGO!
niedziela, 8 grudnia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
rewelacja:D
OdpowiedzUsuń