PYSZNA, AROMATYCZNA NALEWKA O LEKKO BRĄZOWYM KOLORZE UZYSKANYM DZIĘKI SUSZONYM OWOCOM, UZUPEŁNIONA DODATKAMI SMAKOWYMI, PODKRĘCONA ORZEŹWIENIEM DZIĘKI CYTRUSOM.
PROSTA W PRZYGOTOWANIU, GOTOWA DO SPOŻYCIA PO 24 GODZ. - OBOWIĄZKOWA W GRONIE RODZINNYM/ZNAJOMYCH.
SKŁADNIKI:
- 600ml wody,
- 200ml spirytusu,
- 50g suszonych śliwek,
- 50g rodzynek,
- 50g suszonych moreli,
- 50g żurawiny,
- 150g cukru,
- 2 pomarańcza (z 1 wyciśnięty sok, 2 wyszorowana, sparzona wrzątkiem, pokrojona w plastry),
- sok z 1 cytryny,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 8 goździków,
- laska wanilii,
- 1/2 laski kory cynamonu,
- 1/3 łyżeczki imbiru.
WYKONANIE
W rondelku umieszczam wszystkie suszone owoce, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia, gotuję przez 5 minut.
Wsypuję cukier, wlewam sok z pomarańczy i cytryny, wrzucam gwiazdki anyżu, goździki, wanilię - ponownie gotuję ok. 5 minut.
Zakręcam grzanie, wsypuje mielony imbir - mieszam po czym odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
Zawartość przelewam do odpowiedniego naczynia, najlepiej szerokiego typu miska ze szkła.
Wlewam spirytus, wrzucam plastry pomarańczy.
Przykrywam szklaną pokrywką lub talerzykiem - odstawiam na 24 godziny.
Odcedzam, przelewam do karafki i gotowe do spożycia.
SMACZNEGO!
wtorek, 17 grudnia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz