wtorek, 17 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNA NALEWKA

PYSZNA, AROMATYCZNA NALEWKA O LEKKO BRĄZOWYM KOLORZE UZYSKANYM DZIĘKI SUSZONYM OWOCOM, UZUPEŁNIONA DODATKAMI SMAKOWYMI, PODKRĘCONA ORZEŹWIENIEM DZIĘKI CYTRUSOM.
PROSTA W PRZYGOTOWANIU, GOTOWA DO SPOŻYCIA PO 24 GODZ. - OBOWIĄZKOWA W GRONIE RODZINNYM/ZNAJOMYCH.

SKŁADNIKI:
- 600ml wody,
- 200ml spirytusu,
- 50g suszonych śliwek,
- 50g rodzynek,
- 50g suszonych moreli,
- 50g żurawiny,
- 150g cukru,
- 2 pomarańcza (z 1 wyciśnięty sok, 2 wyszorowana, sparzona wrzątkiem, pokrojona w plastry),
- sok z 1 cytryny,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 8 goździków,
- laska wanilii,
- 1/2 laski kory cynamonu,
- 1/3 łyżeczki imbiru.

WYKONANIE
W rondelku umieszczam wszystkie suszone owoce, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia, gotuję przez 5 minut.
Wsypuję cukier, wlewam sok z pomarańczy i cytryny, wrzucam gwiazdki anyżu, goździki, wanilię - ponownie gotuję ok. 5 minut.
Zakręcam grzanie, wsypuje mielony imbir - mieszam po czym odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
Zawartość przelewam do odpowiedniego naczynia, najlepiej szerokiego typu miska ze szkła.
Wlewam spirytus, wrzucam plastry pomarańczy.
Przykrywam szklaną pokrywką lub talerzykiem - odstawiam na 24 godziny.
Odcedzam, przelewam do karafki i gotowe do spożycia.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...