SKŁADNIKI:
- karp (1,2kg),
- 3 jajka,
- ok. 120g masła,
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej,
- sok z cytryny,
- bułka tarta (drobna),
- sol/pieprz,
- olej do smażenia.
WYKONANIE
Karpia sprawić, umyć, pokroić w dzwonka.
Następnie nacieram solą, pierzem i skrapiam sokiem z cytryny.
Odstawiam w chłodne miejsce na ok. 60 minut.
Rybę panieruję w mące, roztrzepanych jajkach, bułce tartej.
Smażę na rozgrzanym oleju, na średnim grzaniu, na złoty kolor.
W razie konieczności dolewam oleju.
Dzwonka ryby układam w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Układam wiórka masła.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 20 - 25 minut, w czasie tego pieczenia dokładam jeszcze masła, żeby ryba za bardzo się nie przyrumieniła.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz