piątek, 20 grudnia 2013

DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z FARSZEM GRZYBOWYM

PRZYGOTOWUJĘ DWA RODZAJE BARSZCZU.
PIERWSZY - CZYSTY PODANY Z USZKAMI.
DRUGI WYKONANY NA BAZIE BURAKÓW I RYBY PODANY Z PIECZONYMI PIEROŻKAMI.
OTO PRZEPIS NA PIEROŻKI, ŚWIETNE TAKŻE JAKO SAMA PRZEKĄSKA;))

CIASTO
- 300g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 30g masła,
- 100ml letniego mleka,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 1/3 łyżeczki soli.
DODATKOWO
- 300g farszu z grzybów (prawdziwki/pieczarki - farsz grzybowy przygotowuję z 2kg i przeznaczam także do innych dań, zatem dokładnych proporcji tutaj nie podam;))
- 1 duże jajko do finalnego wykończenia - posmarowania.

WYKONANIE
Drożdże rozprowadzam z łyżką cukru.
Do mąki wsypuje sól, dokładam miękkie masło, wbijam jajko, wlewam rozczyn i letnie mleko - wyrabiam na elastyczne ciasto.
Przykryte ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do potrojenia objętości.
Stolnicę podsypuję mąką, rozwałkowuję cienko ciasto.
Wykrawam foremką do pierogów lub szklanką.
Nakładam farsz, zlepiam brzegi, formuję tzw. zakładki.
Gotowe pierogi układam na blasze wyłożonej matą/papierem do pieczenia, nacinam w dwóch miejscach (ozdobnie), smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 minut.
Wykładam na kratkę/ruszt do przestygnięcia i odparowania.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...