PRZYGOTOWUJĘ DWA RODZAJE BARSZCZU.
PIERWSZY - CZYSTY PODANY Z USZKAMI.
DRUGI WYKONANY NA BAZIE BURAKÓW I RYBY PODANY Z PIECZONYMI PIEROŻKAMI.
OTO PRZEPIS NA PIEROŻKI, ŚWIETNE TAKŻE JAKO SAMA PRZEKĄSKA;))
CIASTO
- 300g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 30g masła,
- 100ml letniego mleka,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 1/3 łyżeczki soli.
DODATKOWO
- 300g farszu z grzybów (prawdziwki/pieczarki - farsz grzybowy przygotowuję z 2kg i przeznaczam także do innych dań, zatem dokładnych proporcji tutaj nie podam;))
- 1 duże jajko do finalnego wykończenia - posmarowania.
WYKONANIE
Drożdże rozprowadzam z łyżką cukru.
Do mąki wsypuje sól, dokładam miękkie masło, wbijam jajko, wlewam rozczyn i letnie mleko - wyrabiam na elastyczne ciasto.
Przykryte ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do potrojenia objętości.
Stolnicę podsypuję mąką, rozwałkowuję cienko ciasto.
Wykrawam foremką do pierogów lub szklanką.
Nakładam farsz, zlepiam brzegi, formuję tzw. zakładki.
Gotowe pierogi układam na blasze wyłożonej matą/papierem do pieczenia, nacinam w dwóch miejscach (ozdobnie), smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 minut.
Wykładam na kratkę/ruszt do przestygnięcia i odparowania.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz