SKŁADNIKI:
- 100g skórki z pomarańczy (skórki z 4 dużych pomarańczy),
- 200ml wody,
- 200g cukru.
WYKONANIE
Z każdej pomarańczy obieram cieniutko skórkę (przez lata praktyki idzie to b.sprawnie), oddzielając ją w ten sposób od białej części.
Następnie przechodzę do kolejnego etapu wyszorowania/wyparzenia skórek
Do rondelka wlewam wodę i wsypuje cukier - zagotowuję.
Do wrzącego syropu wrzucam pokrojoną w kostkę skórkę i gotuję na średnim grzaniu do zgęstnienia.
Po ok. 25 minutach wyciągam skórkę, odsączam i przestygniętą wykorzystuję do określonego przez siebie celu, w moim przypadku do sernika pomarańczowego i makowca świątecznego;))
Czasami gdy zrobię jej więcej lub z myślą o nadchodzących świętach zalewam ją syropem lub przetrzymuję w cukrze w temp. pokojowej.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz