Co roku podczas ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA w moim domu musi być m.in. domowe pieczywo.
W tym roku będzie to chleb z dodatkiem dyni i nutą cynamonu - uwielbiany przez dzieci.
Chlebek jest tak prosty w wykonaniu, że spokojnie można powierzyć tę prace rozważnemu dziecku.
Lekko wilgotny, delikatny, niemal rozpływający się w ustach, bez dodatku wody/innego płynu.
(Proporcje na keksówkę o wym. 12x24cm)
SKŁADNIKI:
- szklanka puree z dyni (poj. 200ml),
- 300g mąki typ 650,
- 30g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru pomarańczowego lub zwykłego,
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- opcjonalnie ciut mąki do posypania + mała garść pestek dyni lub inne dodatki przez siebie preferowane.
WYKONANIE
Zaczynam pracę od rozczynu drożdżowego.
Do drożdży wsypuję łyżkę cukru pomarańczowego - mieszam i odstawiam.
Do mąki wsypuję cynamon, sól wlewam płynne drożdże, dokładam puree z dyni.
Całość mieszam łopatką do ciast.
Do wysmarowanej cienko aczkolwiek dokładnie smalcem foremki wylewam gęste ciasto.
Przykryte kuchennym ręcznikiem odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok.40 minut).
Wyrośnięte lekko spryskuję wodą, posypuję środek mąką i rozrzucam pestki dyni.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok. 30 minut.
Upieczony chlebek wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia po czym pokrojony podaję na świąteczny stół do pozostałych dań.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz