CIASTKA SĄ TAK LEKKIE, KRUCHE, MAŁO SŁODKIE JAK HERBATNIKI.
ICH DODATKOWYM ATUTEM JEST TO, ŻE SĄ Z NUTĄ KORZENNĄ.
DOSKONAŁE DLA OSÓB NIETOLERUJĄCYCH W PIERNIKACH MIODU I SPULCHNIACZY.
SKŁADNIKI:
- 300g mąki + ok. 3 łyżki do podsypania,
- 100g masła,
- 90g cukru pudru,
- 1 całe jajko + 1 żółtko,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka przyprawy korzennej,
- 1 łyżeczka kakao.
WYKONANIE
Na stolnice wsypuję wszystkie składniki suche - mieszam.
Dokładam masło pokrojone w kostkę, śmietanę, wbijam jajko i żółtko - wyrabiam.
Rozwałkowuję ciasto o grubości 0,5 cm.
Wycinam dowolną foremką (u mnie choinka).
Ciasteczka układam na blasze w małych odstępach (nie będą gwałtownie wyrastać).
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 10 - 15 minut.
Upieczone wykładam na kratkę i po przestygnięciu podaję lub wkładam do szczelnego pojemniczka.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
pyszne:)
OdpowiedzUsuń