środa, 11 grudnia 2013

PIJANY RODZYNKOWIEC

(Proporcje na formę o wym. 24x28cm)

SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 20g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem(w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać.
Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem.

KREM KOKOSOWY
- 500ml mleka,
- 80g wiórek kokosowych,
- 130g cukru kryształ,
- 100g masła,
- 8g cukru waniliowego,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
400ml mleka zagotowuję z cukrem, cukrem waniliowym, wiórkami kokosowymi.
W 100ml zimnego mleka rozprowadzam skrobię.
Przelewam zawartość do gotującego się mleka z wiórkami i mieszam do zgęstnienia.
Zestawiam z grzania do przestygnięcia.
Masło ucieram z zimną masą kokosową.

KREM RODZYNKOWY
- 400g rodzynek + 250ml spirytusu (moczymy 12 godz),
- 2 czekolady gorzkie/deserowe,
- 150g masła.
Masło rozpuszczam z gorzką czekoladą, wsypuję odsączone z alkoholu rodzynki, mieszam po czym odstawiam do lekkiego przestygnięcia.

DODATKOWO
- dżem z czarnej porzeczki,
- 30ml spirytusu odlanego z rodzynek do nasączenia ciasta.

BUDOWA CIASTA
Przestygnięty biszkopt przekrawam na 2 płaty (jeden grubszy, drugi cieńszy).
Grubszy nasączam spirytusem, wykładam dżem i rozprowadzam na całej powierzchni.
Wykładam krem kokosowy.
Rozsypuję drugi, pokruszony płat ciasta.
Na to wykładam krem rodzynkowy.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pijane rodzynki, Twoje ciasto wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne ciasto, tylko krem był nieco inny. Smaczne i dość mocno alkoholowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alkoholowe rodzynki i pyszny krem, ciasto idealne dla mnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. ile cukru dodaje sie do biszkoptu?????

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...