niedziela, 22 grudnia 2013

PIERNIK PRZEŁOŻONY DŻEMEM I MASĄ MARCEPANOWĄ

(Proporcje na 2 pierniki, czyli na dwie keksówki o wym. 12x24cm)

SKŁADNIKI:
- 600g mąki pszennej,
- 60g mocnego kakao,
- 270g cukru kryształ,
- 100g płynnego miodu,
- 250g naturalnego jogurtu,
- 20g cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
- 200g masła,
- 5 jajek,
- 1 i 1/2 łyżki domowej przyprawy korzennej (szukaj w wyszukiwarce),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka sody oczyszczonej.
DODATKOWO
- dżem z czarnej porzeczki/z agrestu/powidła śliwkowe,
- masa marcepanowa do przełożenia,
- 200g deserowej czekolady do oblania wierzchu,
- opcjonalnie 200g suszonych owoców (żurawina, śliwki, rodzynki, orzechy, zazwyczaj podaję, w dzisiejszej wersji - odstawiłam).

WYKONANIE
Przesianą mąkę łączę ze wszystkimi składnikami suchymi tzn, z kakao, cukrem z wanilią i kardamonem, przyprawą korzenną, sodą.
Jajka ubijam z cukrem kryształ.
Następnie dolewam małym strumykiem miód i naturalny jogurt.
Kontynuuję miksowanie.
I czas na składniki suche, stopniowo dosypuję doprowadzając pracą miksera do gładkiej, lśniącej konsystencji.
Gotowe ciasto wzrokowo dzielę na 2 części i każdą z nich przekładam do foremki.
Wygładzam wierzch.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C bez termoobiegu na ok. 60 minut do suchego patyka (czas podany jest przykładowo, w jednym moim piekarniku czas pieczenia wynosi ok. 60 minut natomiast w drugim ok. 70 minut).
Upieczone ciasta wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia.
Przestygnięte pierniki przekrawam na dwie części, smaruję dżemem i przekładam masą marcepanową.
Składam i polewam rozpuszczoną czekoladą.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...