SKŁADNIKI:
- chleb (waga - 500g),
- 100g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- szczypta soli morskiej,
- 150g żółtego sera.
WYKONANIE
Chleb nacinam bardzo ostrym nożem w kratkę jednocześnie uważając na jego podstawę (musi pozostać nienaruszona).
Do masła o temp. pokojowej dokładam czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól - łączę składniki.
Masłem nacieram każde nacięte miejsce, każdą kosteczkę chleba.
Chleb układam na blasze wyłożonej matą silikonową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C bez termoobiegu na ok. 10 minut.
Po upływie tego czasu, na wierzch chleba układam plastry żółtego sera.
Wstawiam ponownie do piekarnika, zmniejszam temp. do 180° C i trzymam przez ok. 5 minut.
Podaję póki ciepły i chrupiący;)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
musi być pyszny, lubię taki chleb:D
OdpowiedzUsuńAle pyszności serwujesz, mniam<3
OdpowiedzUsuń