SKŁADNIKI:
- 250g wigilijnego suszu (jabłka/wędzone gruszki/śliwki),
- 150g cukru,
- 1,5 litra wody,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki rodzynek,
- 3 plastry pomarańczy,
- 1 plaster cytryny,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 15 goździków,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
WYKONANIE
Owoce zalewam wodą i odstawiam do moczenia na 2 godziny.
Po tym czasie wrzucam rodzynki, skórkę pomarańczową, plastry pomarańczy i cytryny oraz gwiazdki anyżu, goździki.
Całość doprowadzam do wrzenia i od tego momentu gotuję ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania wsypuję cukier kryształ, cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem oraz cynamon - mieszam do rozpuszczenia się cukru.
Gotuję przez parę minut po czym wyłączam grzanie i odstawiam do naciągnięcia.
Podaję;)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz