(Proporcje na dwa słoiczki o poj.250ml)
SKŁADNIKI:
- 1kg czerwonej porzeczki,
- 230g cukru,
- laska wanilii,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej + 60ml zimnej wody.
WYKONANIE
Do garnka (najlepiej o grubym dnie) wrzucam przygotowane do dalszej obróbki czerwone porzeczki, wsypuję cukier, dodaję ziarenka wanilii i na średnim grzaniu pozostawiam kilka minut (ok. 6 minut), do rozpuszczenia się cukru. W tym czasie w zimnej wodzie rozprowadzam skrobię i przelewam do garnka. Mieszam aż powstanie tzw. "kisiel" najdelikatniej jak się tylko da, żeby zachować jak najwięcej w całości owoców;) I są dwa warianty, przelewam do odpowiedniego naczynia i wykorzystuję do celów bieżących lub frużelinę przelewam do wysterylizowanych słoiczków, po czym pasteryzuję przez 5 - 7 minut. Odwracam słoiczki do góry dnem na 15 minut, pozostawiam do wystygnięcia, odstawiam do spiżarni. Przygotowałam frużelinę do użytku bezpośredniego stąd taka mała ilość czerwonej porzeczki, na zimę zdecydowanie warto zwiększyć proporcje - frużelina zmyka w expresowym tempie;)
Frużelinę z czerwonej porzeczki przygotowuję głownie z myślą o deserach, jest także doskonała podobnie jak żurawina przeznaczona do mięs/wędlin/serów itd.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Super przepis, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMargaretka
http://przepisownik.blogspot.com/
:) Po zalogowaniu ;)
OdpowiedzUsuń