SKŁADNIKI:
- 350g dojrzałych pomidorów,
- 2 listki bazylii,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 3/4 łyżeczki naturalnego miodu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki,
- 1/2 lub 3/4 łyżeczki soli morskiej (ja użyłam 3/4 łyżeczki),
- 1/4 pieprzu kolorowego.
JEŻELI CHCEMY UZYSKAĆ WERSJĘ PIKANTNĄ DODAJEMY 1/3 ŁYŻECZKI PIEPRZU CAYENNE.
WYKONANIE
Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram, kroję w mniejsze części i wrzucam do pojemnika blendera. Ząbek czosnku obieram i również wrzucam, następnie bazylię, miód, sok z limonki, oraz sól i pieprz. Miksuję na jednolitą konsystencję, sprawdzam smak po czym przelewam do schłodzonej szklanki. Podaję bezpośrednio po przyrządzeniu lub z kostkami lodu. Jeżeli ktoś jest zwolennikiem tak ja i uwielbia soki pomidorowe w wersji pikantnej to wsypujemy 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (bynajmniej dla mnie taka proporcja chili jest satysfakcjonująca;))
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz