Dn. 11 czerwca br. blog kulinarny ANITA PODAJE DO STOŁU! otrzymał zaproszenie na PIERWSZE URODZINY MYSZKA GOTUJE.
Myszka, która tworzy swój blog okazała się sympatyczną autorką w związku z tym ANITA PODAJE DO STOŁU dn. 19 czerwca br. z zaproszenia skorzystała. Każda zaproszona osoba przyniosła ciasto, które po konsumpcji zostało ocenione przez MYSZKĘ.
I w ten oto sposób blog kulinarny ANITA PODAJE DO STOŁU! zajął 2 MIEJSCE:))
MYSZKA dla wygranych przewidziała nagrody i tym samym przyczyniła się, że urodziny na długo zostaną w pamięci.
MYSZCE GOTUJE - ŻYCZĘ JESZCZE RAZ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI PIERWSZYCH URODZIN BLOGA, WIELU POMYSŁÓW KULINARNYCH I JESZCZE WIĘCEJ ODBIORCÓW:)
Dziękuję za piękne, inspirujące pamiątki z urodzin;)
ANITA PODAJE DO STOŁU!
NIŻEJ ZAMIESZCZAM PAMIĄTKI Z URODZIN ORAZ PRZEPIS NA CIASTO, KTÓRE ZAJĘŁO 2 MIEJSCE ( zapraszam do skorzystania z przepisu i podzielenia się swoją opinią;))
CIASTO CZEKOLADOWO - RUMOWE Z BAKALIAMI
SKŁADNIKI:
- 150g cukru,
- 150g mąki tortowej,
- 150g masła,
- 3 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 5ml aromatu migdałowego(pół buteleczki),
- 20g skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki płynnego miodu naturalnego,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 50g bakalii do dekoracji(morele, migdały, skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki, śliwki),
- 100g gorzkiej czekolady do oblania ciasta.
WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 170°C. Przygotowuję formę do pieczenia. Ucieram mikserem masło z cukrem, miodem i jajkami. Dodaję pozostałe składniki kakao, mąkę i sodę. Następnie wlewam aromat migdałowy i dodaję skórkę pomarańczową. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę przelewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 35 - 40 minut, do tzw.suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam ciasto do wystygnięcia a sama w tym czasie przygotowuję bakalie - kroję w małe kawałki. Wierzch ciasta polewam roztopioną czekoladą i obficie posypuję bakaliami.
MÓJ KOMENTARZ
Przygotowując ciasto czekoladowo - rumowe z bakaliami należy rozważyć opcję podwojenia składników i upieczenia w większej formie - placek jest obłędnie pyszny!
SMACZNEGO!
dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń