SKŁADNIKI:
- 3kg ogórków obranych ze skórki, pokrojonych w cienkie talarki,
- 500g białej cebuli pokrojonej w półkrążki,
- 200g cukru,
- solidny pęczek drobno pokrojonego, zielonego koperku,
- 1 i 1/2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka,
- 2 i 1/2 łyżki soli kamiennej (do przetworów domowych),
- 120 ml octu spirytusowego 10%
WYKONANIE
Wszystkie składniki umieszczam w odpowiednio dużej misce, mieszam do połączenia wszystkich produktów, odstawiam na całą dobę po czym napełniam przygotowane słoiki, do każdego słoika w miarę sprawiedliwie rozlewam płyn, który zgromadził się ze wszystkich składników. Zamykam słoiki i pasteryzuję ok. 15 minut. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia po czym rarytas ogórkowy odstawiam do spiżarni na odpowiednią porę roku (zimę:)).
Proponowane w przepisie proporcje składników w mojej rodzinie są niewystarczające - sałatka jest naprawdę smaczna. Zatem warto pomyśleć o zwiększeniu proporcji bo....zima bardzo dłuuuga:)
SMACZNEGO!
Witam. Przyznaję, faktycznie przepyszny. Idealne proporcje soli, octu i cukru. Od siebie dodałam tylko 2 ząbki czosnku, który uwielbiam i omal nie zjadłam połowy, zanim wpakowałam w słoiczki. :-D Pozdrawiam, Dorota.
OdpowiedzUsuń