- 1 litr wody,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren jałowca,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 goździki,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 500g łopatki wieprzowej (może być mięso dowolne w tym drobiowe),
- 150g marchwi,
- 150 selera (korzeń),
- 150g pietruszki (korzeń),
- por (30g),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka ketchupu pikantnego,
- 1łyżeczka musztardy,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.
WYKONANIE
Mięso kroję na mniejsze części. Do garnka wlewam wodę, wkładam mięso, właściwe przyprawy i gotuję przez 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie wrzucam obrane, umyte i pokrojone na mniejsze części warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) gotuję przez kolejne 20 minut a właściwie do miękkości warzyw. Wyłączam grzanie i pozostawiam do wystygnięcia po czym łyżką cedzakową wyciągam ugotowane mięso i warzywa i wkładam do wielofunkcyjnego robota kuchennego, dorzucam obrany ząbek czosnku - miksuje na jednolita konsystencję. Kolejnym krokiem jest doprawienie do smaku. Dodaję ketchup, musztardę, sól i pieprz. Mieszam i sprawdzam smak pasty. Jeżeli spełnia moje oczekiwania smakowe podaję z pieczywem i warzywami. Pasta warzywno - mięsna może być wykorzystana jako nadzienie do wytrawnych naleśników, do tarty mięsno - warzywnej, jako farsz do knedli/pierogów.
SMACZNEGO!
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń