(Proporcje na formę o wym.23cm)
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.35x42cm),
- 500g jabłek pokrojonych w dowolny sposób np.w grubszą kostkę, plasterki itp.,
- 400g homogenizowanej, ukwaszonej śmietany 12%,
- 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy na 1/2 l mleka),
- 100g cukru pudru,
- 16g cukru waniliowego,
- 2 duże jajka.
WYKONANIE
Przykrywam ciastem francuskim formę do tarty, brzegi odkrawam nożem (użyłam specjalnego do pizzy), dociskam lekko do formy, nakłuwam spód widelcem i odstawiam na chwilę na bok. Nagrzewam piekarnik do 170° C bez termoobiegu. Do miski wlewam śmietanę, wbijam całe jajka, wsypuję cukry oraz budynie w proszku. Mieszam trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji, pozbawionej grudek. Jabłka myję, obieram ze skórek, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w dowolne kształty. Dodaję do masy budyniowej i ponownie mieszam do połączenia. Przelewam do do formy, na ciasto francuskie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut. Odstawiam do przestygnięcia, wyciągam z formy, kroję i podaję.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń