PYSZNY KAWOWY SERNIK O AKSAMITNEJ KONSYSTENCJI W DUECIE Z BEZĄ. ZASPOKOI NAJBARDZIEJ WYMAGAJĄCE PODNIEBIENIE. LATEM - NAJLEPSZY SCHŁODZONY.
NIE ZNAM OSOBY, W KTÓRĄ PRZEPIS NIE TRAFIŁ. JEST PO PROSTU BOSKI:))
(Proporcje na formę o średnicy 24cm)
MASA SEROWA
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
- 280g cukru,
- 120g masła,
- 100ml mleka,
- 3 duże jajka,
- 2 stołowe łyżki kawy NESCAFE CLASSIC,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- ok. 5 kropli rumu.
WARSTWA BEZOWA
- 3 białka,
- 140g cukru,
- 1 stołowa łyżka skrobi ziemniaczanej.
WYKONANIE
Zaczynam od trzykrotnego zmielenia twarogu. Do miski wbijam jajka, wsypuje cukier, dodaję masło - ucieram. Następnie stopniowo dodaję zmielony twaróg. W następnej kolejności wsypuję skrobię, kawę cały czas ucierając wlewam mleko oraz rum. Całość mieszam do połączenia wszystkich produktów.
Tak przygotowaną masę serową wylewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na. ok 30 minut. W trakcie tego pieczenia ubijam białka na sztywną pianę i stopniowo wsypuję cukier. Na samym końcu dodaję skrobię ziemniaczaną.
Po 30 minutach pieczenia otwieram piekarnik i ostrożnie żeby nie doprowadzić do poparzenia wykładam na wierzch sernika pianę z białek. Rozprowadzam równo po całej powierzchni i wstawiam na ok. 25 minut ponownie do piekarnika.
Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.
Nadmienię, iż można sernik przygotować ze spodem z kruchego ciasta, wówczas będzie wyższy. Na dzisiejszą okazję pominęłam - prośba była bez spodu:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Mniaaam musi być pyszny :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńo, ale super! kawowy i do tego pod bezą. :]
OdpowiedzUsuńsernik kawowy, z bezą na dokładkę - musi być pyszny
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) chętnie bym zjadła sernik:)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za b. miłe komentarze. Sernik b.pyszny - brak słów by to wyrazić.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu, podpowiem iż zdecydowanie lepszy jest na cieniutkim krótkim spodzie wykonanym z ciastek i masła lub wypróbowanego (własnego)przepisu na kruche ciasto:)
Pozdrawiam serdecznie - A.P.D.S!:))