- pieczywo tostowe/kromki pszenne bułek lub chleba (z racji, że są wakacje i zmniejszyła mi się liczba potencjalnych wyjadaczy musiałam wykorzystać zapas zwykłego chleba),
- żółty ser: łagodny lub ostry (mając małego szkraba, który uwielbia grzanki wykorzystałam w smaku łagodny)
- pomidor,
- duży ząbek czosnku (do natarcia pieczywa),
- sos pomidorowy (łagodny/pikantny wg uznania),
- ulubione zioła, w dzisiejszej wersji wykorzystałam zioła prowansalskie,
- opcjonalnie: sos czosnkowy, sos pomidorowy (świetny będzie sos pomidorowy - diabelski przepis niżej) lub inny do którego mamy przekonanie.
WYKONANIE
Przygotowuję kromki pieczywa, dwie w miarę równe wielkościowo i następnie każdą z nich smaruję czosnkiem (przekrawam na pół), sosem pomidorowym np. pikantnym, nakładam plaster żółtego sera adekwatny wielkością do kromek pieczywa, duży plaster pomidora (nie za gruby) i posypuję ziołami (ok.1/3 łyżeczki). Wkładam do tostera i w zależności od stopnia przypieczenia tak długo opiekam, aż uzyskam pożądany efekt. Każdy toster jest inny więc należy zapoznać się z samą instrukcją urządzenia a następnie przetestować i wysunąć odpowiednie wnioski dla siebie. W mojej rodzinie pożądane są tosty wypieczone z wierzchu a w środku miękkie.
DIABELSKI SOS POMIDOROWY
- 1 średnia cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 5 łyżek keczupu łagodnego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 sproszkowany liść laurowy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta rozmarynu,
- 1 mały ogórek korniszony,
- 1 goździk rozkruszony,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
WYKONANIE
Rozpoczynam od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i przepuszczenia czosnku przez praskę. Wrzucam na naoliwioną patelnię i chwilę smażę. Do naczynia dodaję koncentrat pomidorowy, keczup, pokrojony w kosteczkę ogórek, przysmażoną cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam i podaję po przegryzieniu składników.
SMACZNEGO!
świetne drugie sniadanie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tosty, i fajny diabelski sos!
OdpowiedzUsuń