SKŁADNIKI:
- 400g mielonego, mieszanego mięsa,
- bułka namoczona i odciśnięta w wodzie/mleku,
- 100g czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka ketchupu pikantnego,
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego.
WYKONANIE
Do mięsa wrzucam wszystkie dodatki smakowe, odciśniętą bułkę, wbijam jajko oraz dodaję pokrojoną drobno czerwoną paprykę. Masę dokładnie wyrabiam i odstawiam do przegryzienia wszystkich produktów na 30 minut. Przystępuję do formowania kotlecików. Przeznaczyłam: 1 łyżka = 1 kotlecik.
Następnie frykadelki nabijam na długie patyki. Wkładam na metalową tackę następnie na ruszt. I w zależności od predyspozycji danego grilla pozostawiam na ok. 15 - 20 minut. Podaję z grzankami i koniecznie z warzywną sałatką. - polecić mogę przygotowaną z papryki i pomidorów z nie dużą ilością czerwonej cebulki (doprawić ulubionymi dodatkami smakowymi oraz skropić solidnie oliwą z oliwek).
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń