(Proporcje na formę o średnicy 24cm)
SKŁADNIKI:
- 800g czerwonej porzeczki,
- 3 duże jajka,
- 240g cukru,
- 280g mąki pszennej,
- 70g skrobi ziemniaczanej,
- 100g masła,
- 200ml naturalnej maślanki,
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder z wanilią.
WYKONANIE
Przygotowuję owoce i odstawiam na swoją kolej. Jajka ucieram z masłem i cukrem przez kilka minut. Wsypuję mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, proszek i sodę. Wlewam aromat, maślankę i mieszam do połączenia się produktów. Na samym końcu wrzucam do ciasta czerwone porzeczki i delikatnie łączę. Przelewam ciasto do formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 - 60 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia. Posypuje cukrem pudrem z wanilią. Podaję.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Chyba pyszne :D
OdpowiedzUsuńCiasto super, z pewnością do wykorzystania z innymi owocami a dobór produktów powstał po chwili zastanowienia się...Polecam:)
OdpowiedzUsuń