(Proporcje na 6 sztuk, na patelnię o średnicy 28cm)
SKŁADNIKI:
- 400g mąki pszennej,
- 200ml letniej wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- opcjonalnie: ulubione zioła np. zioła prowansalskie, oregano, bazylia itd. (w dzisiejszej wersji użyłam 1 łyżeczkę bazylii).
WYKONANIE
Do przesianej mąki pszennej, wsypuję sól i dodatkowo bazylię - mieszam składniki suche. Wlewam olej i stopniowo wlewam letnią wodę. Szybko wyrabiam, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiam pod przykryciem na ok. 10 minut po czym wracam i formuję w tzw. cygaro, następnie dzielę na 6 porcji (jedna porcja ważyła ok. 100g). Każdą porcję rozwałkowuję próbując nadać kształt koła. W razie konieczności podsypuję mąką. Rozwałkowany placek układam na patelni i smażę do uzyskania ciemnych, brązowych plamek. Po ok. 90 sekund z każdej strony. Czas uzyskania pożądanych plamek jest uzależniony od rodzaju patelni (przekonałam się osobiście;)) jak również od grubości naszych placków. Należy być czujnym i monitorować przebieg smażenia. Gotowe tortille przykrywam ściereczką, żeby nie wyschły lub wkładam do odpowiedniego naczynia z przykrywką, przy czym każdą tortille przekładam papierem śniadaniowym lub ręcznikiem papierowym w zależności od tego co mam pod ręką.
Tortille zazwyczaj przygotowuję sobie wieczorem i następnego dnia wykorzystuję do podania z farszem. Pozostawiam, jak wyżej wspomniałam w naczyniu z przykrywką, przełożone papierem lub ręcznikiem. Następnego dnia, każdy placek z osobna podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund i przekazuję do dalszego wykorzystania.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
ja też dziś robiłam pierwszy raz sama tortillę :)bardzo fajny pomysł ja robiłam na maśle akurat :)
OdpowiedzUsuńProste w przygotowaniu i sprawnie to przebiega oczywiście przy db organizacji:) Ja debiutowałam parę lat wstecz ale pamiętam ten dzień;) Kasiu, co do metody na maśle to przyznam, że nie stosuję żadnego tłuszczu. Zwykła/niezwykła ale patelnia beztłuszczowa.
OdpowiedzUsuńJak widać każdy sposób jest dobry:)
Dziękuję za komentarz.
Pzdr. - A.P.D.S!