SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + mała ilość wody/śmietany (do zaciągnięcia sosu).
PASTA MUSZTARDOWA
- 2 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Składniki łączę do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. Mięso myję, wycieram ręcznikiem papierowym, nacinam warstwę tłuszczu w kratkę po czym wcieram przygotowaną pastę musztardową.
MARYNATA
- 80ml octu winnego lub białego wina (różnica jedynie w smaku),
- 80ml jasnego piwa,
- 2 łyżki sosu balsamicznego (ciemny),
- 3/4 łyżki płynnego miodu.
Do naczynia (użyłam żaroodpornego), w którym przewiduję marynowanie mięsa wlewam ocet winny lub białe wino, piwo, miód i dokładnie mieszam do połączenia się płynów. Następnie układam mięso w naczyniu i wstawiam na 24 godziny pod przykryciem do lodówki. W trakcie procesu marynowania, obracam przynajmniej parę razy, żeby mięso było dobrze zamarynowane. Naczynie z karkówką w marynacie wyciągam odpowiednio wcześnie z lodówki (nie wstawiam zimnego naczynia do gorącego piekarnika!) i nagrzewam piekarnik do 180° C . Wrzucam ziele angielskie i liść laurowy po czym wstawiam na ok. 60 minut. W trakcie pieczenia mięso co jakiś czas podlewam marynatą z wierzchu (nabieram łyżką i rozprowadzam po górnej powierzchni). Parę razy mięso obracam. Po upieczeniu pozostawiam w marynacie jeszcze przez ok. 10 minut. Karkówkę wyciągam, kroję w plastry i polewam sosem. Tak przygotowana karkówka w marynacie jest doskonała właśnie w duecie z sosem (sos wcześniej zaciągam skrobią). Można podać na ciepło lub na zimno. Nam zdecydowanie odpowiada podana w wersji na zimno.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Taka karkówka musi być pyszna !
OdpowiedzUsuń