SKŁADNIKI:
- 500g młodych ziemniaków,
- 30g drobno pokrojonego szczypiorku,
- 30g drobno pokrojonego koperku,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki śmietany ukwaszonej, homogenizowanej 12% (z przeznaczeniem do sałatek, sosów, zup),
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
WYKONANIE
Ziemniaki średniej wielkości obieram i gotuję w całości (nie kroję). Po ugotowaniu ziemniaki kroję w dużą kostkę, dodaję szczypiorek, koperek. Do osobnego naczynka wlewam sok z limonki, śmietanę dodaję majonez, sól, pieprz - mieszam do połączenia wszystkich produktów. Przelewam do ziemniaków i mieszam, sprawdzam smak. Tak prosta i szybka w przygotowaniu sałatka odnajduje się najbardziej podczas grillowania jako dodatek do grillowanego mięsa, kiełbasek, warzyw itd.
SMACZNEGO!
pycha:)
OdpowiedzUsuń