SKŁADNIKI:
- kalafior,
- 200g dowolnego, startego żółtego sera,
- 130g fety (użyłam o najniższej zawartości tłuszczu),
- 250g śmietany 12% lub 18% (standardowy kubeczek, kalafior przygotowywałam z dodatkiem śmietany słodkiej jak i zarówno kwaśnej - w obu wariantach potrawa smaczna),
- 1 duże jajko,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka masła,
- opcjonalnie: drobno pokrojony szczypiorek.
WYKONANIE
Kalafior gotuję na pół twardo. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Do pojemnika blendera wlewam śmietanę, dodaję fetę, wbijam jajko i miksuję na gładką konsystencję. Przelewam do miski, dodaję starty ser, szczypiorek oraz pieprz (sól pomijam, ser feta jest słony). Mieszam do połączenia składników. Odsączone różyczki kalafiora układam w naczyniu, polewam masą śmietanowo - serową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 30 - 40 minut.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Zawsze jem kalafior z masłem i bułką tartą - chętnie urozmaicę wykorzystam Twój pomysł dla odmiany :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na kalafior:)
OdpowiedzUsuń