(Proporcje na ok. 22 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.35x42cm),
- 200g papierówki,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%,
- 4 łyżki cukru gruboziarnistego,
- 16g cukru waniliowego.
WYKONANIE
Do pojemniczka wsypuję cukier, cukier waniliowy - mieszam. Papierówki myję, obieram ze skórek, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w małe kawałki. Rozwijam ciasto francuskie, posypuję cukrem (1/2 tego co jest w pojemniczku). Z ciasta francuskiego wycinam szklanką koła, nakładam jabłka, zlepiam brzegi, układam na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową. Smaruję śmietaną, posypuję pozostałym cukrem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 10 -15 minut (do zezłocenia).
Po upieczeniu wykładam na kratkę do wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz