DZISIAJ PREZENTUJĘ COŚ DLA SMAKOSZY KAWY Z MIŁĄ, SŁODKĄ NIESPODZIANKĄ - CHAŁWĄ.. ZAŁOŻENIEM BYŁO COŚ BEZ DODATKU KREMU, COŚ POBUDZAJĄCEGO I ZARAZEM NIECO WILGOTNEGO W ŚRODKU. UKIERUNKOWAŁAM SIĘ NA BABKĘ, KWESTIĄ POZOSTAŁO TYLKO DOBRANIE ODPOWIEDNICH PRODUKTÓW I PROPORCJI. I OTO POWSTAŁ BANALNIE PROSTY PRZEPIS - ZAPRASZAM DO LEKTURY I WYPRÓBOWANIA:)
(Proporcje na formę o średnicy 20 cm)
SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 180g cukru,
- 150g masła,
- 350g mąki pszennej,
- 180g jogurtu naturalnego,
- 16g cukru waniliowego,
- 250ml PEPSI,
- 100g chałwy o sm. kakaowo - waniliowej,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia.
WYKONANIE
Jajka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym, masłem. Następnie wsypuję mąkę połączoną z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlewam jogurt oraz PEPSI. Wszystko dokładnie miksuję i przed finalnym zakończeniem wrzucam kostki chałwy (masa ma być pozbawiona jakichkolwiek grudek). Po dodaniu pokrojonej w kostkę chałwy nie miksuję tylko mieszam delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę przelewam do formy wcześniej przygotowanej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok. 50 - 60 minut. Przed zakończeniem pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem suchość ciasta. Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego wystygnięcia po czym podaję w pierwotnym stanie lub polaną polewą czekoladową, lukrem jogurtowym lub posypaną cukrem pudrem z wanilią. W każdej tej wersji babka sprawdza się doskonale.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz